Kaj, kako? Zakaj tako?

Kaj, kako? Zakaj tako?

 

Prevelik je svet, da bi ga z rokami objel in 

Premajhne so stvari,  da bi jih s prsti prijel

 

To knjižica je kratka in aplikativna informacija za učitelje v integraciji.

Danes je vse več slepih in slabovidnih otrok integriranih v redno izobraževanje. V šolah, kjer so integrirani slepi ali slabovidni učenci, pa ni na voljo primernega učno-didaktičnega materiala. Slepi in slabovidni učenci so zaradi takšnega stanja prikrajšani, saj niso v enakopravnem položaju z polnočutnimi vrstniki –  nimajo na razpolago primernega didaktičnega materiala, ki bi bil ob zmanjšani vidni zaznavi prilagojen zaznavanju s tipom, sluhom

Za slepe je potrebno poiskati, narediti ali kako drugače prikazati nadomestno informacijo za slikovni in grafični material. To so lahko taktilne slike, grafikoni, prilagojeni tipni zaznavi, tipni modeli, tipne karte, načrti, zvočna knjiga ali programirana in vsebinsko opremljena zvočno – tipna slika.

 

Učenje slepih in slabovidnih je izziv, saj zahteva polno angažiranost in inovativni pristop. Prav ta način dela me je pripeljal k številnim praktičnim rešitvam, inovacijam in izboljšavam. Pogled slepega ali slabovidnega učenca je vsekakor nekaj posebnega in zato zahteva posebno pozornost.

Primeri predstavitve učnih vsebin, ki jih navajam, so iz vsakdanje prakse v razredu in zunaj njega. Predstavljene so predvsem tiste vsebine, ki naj bi učitelju v integraciji predstavile značilne pripomočke, učila in pristope pri pouku s slepimi in slabovidnimi učenci.

Rad bi, da bi bile te izkušnje v pomoč tudi učiteljem, ki imajo v razredu integriranega slepega ali slabovidnega učenca.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: