Roman Brvar

Inkluzivna šola

Dotik znanja naj se dotakne vsakega učitelja

Med knjigami, ki so bile izdane v letu 2010 vsekakor ne moremo prezreti odlične knjige učitelja zgodovine in zemljepisa in izvrstnega poznavalca poučevanja slepih in slabovidnih, gospoda Romana Brvarja. Knjiga, ki jo je izdala založba Modrijan,  se ponuja dobesedno kot biser v školjki, saj je tovrstne literature kljub gostoti besed in razprav o inkluziji slepih in slabovidnih otrok pri nas bore malo.

Avtor na 152 straneh zajame bistvo specialne didaktike in metodike poučevanja v razredu, v katerega je vključen slep ali slaboviden učenec. Priročnik, kot Dotik znanja poimenuje avtor, razdeli na dve večji poglavji, in sicer “Na poti k inkluziji” in “Iz prakse”. V prvem delu na preprost in metodičen način prikaže potrebne korake, ki jih šola naredi, preden slep ali slaboviden učenec vstopi vanjo, in seveda vse korake, ki jih izvaja, ko je učence v šolo že vključen. Spregovori o učinkovitosti komunikacije med učiteljem in slepim ali slabovidnim učencem, prilagoditvah, nazornosti razlage in motivaciji učenca ter poudari pomen in vlogo računalnika, ki jo ima za slepega ali slabovidnega učenca pri pouku in učenju za šolo. Posebej so zanimivi strokovni pogledi in napotki praktičnih oblik dela v razredu, priprave in izvedb ekskurzij, obiskov muzeja in podobno.

Drugi del priročnika pa Brvar usmeri v razlago didaktičnih in metodičnih pristopov k poučevanju zgodovine in geografije. Na izrazito pregleden in razumljiv način prikaže, kako je mogoče približati in omogočiti ustrezno usvajanje znanja iz omenjenih predmetov. Pri tem je pomembno, da je vrsta strategij poučevanja takšnih, ki jih učitelji vsakodnevno uporabljajo pri svojem delu, z Brvarjevimi napotki pa jih učinkovito prilagodijo za delo v razredu, v katerega je vključen sle ali slaboviden učenec.

Knjiga Dotik znanja je izrazito praktičen in na profesionalnem izkustvu temelječ prispevek, ki bo prav vsakemu učitelju, ki v svoj razred pričakuje ali pa že poučuje slepega ali slabovidnega učenca. Zanimiva bo tudi za svetovalne delavce, spremljevalce slepih učencev, ravnatelje, specialne pedagoge, psihologe, knjižničarje in starše. Ta široka namembnost je še posebej spodbujena z dejstvom, da sta metodika in didaktika poučevanja v inkluzivnem razredu s slepim ali slabovidnim učencem še vedno veliko premalo poznana, to pa ima lahko veliko negativnih posledic tako za posameznike kot za sodobno družbo. Dotik znanja naj se dotakne vsakega izmed nas.

Izr.prof.dr. Darja Kobal Grum

 
Advertisements

2 Responses to Roman Brvar

 1. Jerneja pravi:

  Pozdravljeni,
  v Cobissu sem iskala vašo knjigo “In šola – inkluzivna šola”, vendar žal nisem našla zadetkov. Mi lahko prosim svetujete, kje se knjigo lahko izposodi?
  Hvala in lep pozdrav,
  Jerneja

  • vkljucitev pravi:

   Lp

   Knjigo Dotik Znaja s podnaslovom Inkluzivna šola se dobi v knjižnicah po Sloveniji,v Ljubljani pa v knjižnjici Otona Župančiča itd.

   Se opravičujem za pozen odgovor

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: