Ljubljana nekoliko drugače

  Občutenje Ljubljane 

Ljubljana je lepo in prijazno mesto. Zato ji še kako pristaja slogan – BELA LJUBLJANA. Kakšna pa je lahko Ljubljana, če je poslušamo, okušamo, vonjamo in se je dotikamo tako, kot lahko Ljubljano občutijo slepi in slabovidni. Zato smo pod okriljem Znanstveno raziskovalnega centra SAZU izpeljali raziskovalno delavnico »Sonce v temi«. Delavnice se je udeležila skupina počitniških nadobudnežev iz Ljubljane in okolice. Čutno doživljanje Stare Ljubljane v prelepem julijskem dnevu je prineslo naslednje utrinke.

    V Stari Ljubljani nas je najbolj presenetila spokojnost in kar veliko vsakdanjih zvokov: odmev korakov v ozkih ulicah, žlobudranje številnih turistov, žuborenje vodnjakov, žvenket kozarcev, bitje zvonov in skrivnostno oddaljeno  bučanje mesta. Imeli smo občutek, kot, da smo na otoku. V tem mnoštvu zvokov pa smo pogrešali domačnost, ki jo prinaša lahko le slovenska narodna glasba.  

   Sprehod po Stari Ljubljani nam je olajšal otip makete ožjega dela Ljubljane. S seboj pa smo vzeli tudi tipni načrt, ki smo ga orientirali s pomočjo tipnega kompasa. Opazili smo kar nekaj ovir, ki lahko otežujejo varno gibanje slepega. Nevarne so visoke ovire (zidni kipi na Stritarjevi), reklamne table na pločniku in neobičajno zasedene komunikacije. Pogrešali smo tudi nekatere prilagoditve za slepe (talne oznake). Navdušile pa so nas podobe ljubljanskih zmajčkov in prilagojenost postajališča mestnega prometa na Starem trgu (napisi v brajici).

   Stara Ljubljana resnično diši. Ko smo šli mimo drogerije L’ Occitaine, nas je kar potegnilo v lokal. Če Janko in Metka ne bi bila tako udarjena na sladkarije, bi tu v občutjih bogatih dišav prav uživala tako, kot smo mi. Še posebno smo bili pozorni na izdelke, ki so bili označeni  tudi v brajici. Bili smo navdušeni. Dišalo pa je tudi drugod še posebno na Starem trgu in ob Ljubljanici (Na plaži).

   Da ni bilo občutenje Stare Ljubljane preveč naporno smo Ljubljano tudi okušali. Privoščili smo si sladoled in prešernove krogle. To pa niso tisti pravi okusi Ljubljane, ki jih lahko pričara le potica, ki jo dobiš na pokriti tržnici.

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: